6 glumica traži autora

Projekt 6 glumica traži autora je programska platforma koju su 2020. godine pokrenule glumice Tara Rosandić, Erna Rudnički i Marija Kolb s ciljem senzibiliziranja društva o problemu podreprezentacije žena u medijima. 

Projekt okuplja umjetnike, javna i privatna kazališta, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, strukovne, socijalne i druge udruge te obrazovne ustanove s namjerom da, povezivanjem umjetničkih i stručnih resora, utječe na reprezentaciju i veću prisutnost žena u izvedbenim medijima. Nositelj projekta je Kotar teatar, a  stalni partneri su Urania, Drame.hr i Vox Feminae.

Glavni program projekta “6 glumica traži autora” pod nazivom “Čitanje NJE” bavi se prikupljanjem domaćih suvremenih drama koje u fokusu imaju prvenstveno  ženska lica, predstavljanjem odabranih drama, organizacijom javnih scenskih čitanja te organizacijom stručnih predavanja.

Projekt je inkluzivne prirode te potiče suradnju i umrežavanje umjetnika koji djeluju na području scenske i audiovizualne umjetnosti s ciljem stvaranja kreativnog okruženja koje će potaknuti nove suradnje, otvoriti prostor za predstavljanje umjetnika, potaknuti kritički odnos te upozoriti na problem podreprezentacije žena u medijima.

U 2020. i 2021. godini uspješno su održana 2 ciklusa “Čitanje NJE” pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Primorsko-goranske županije, socijalne zadruge „Pružimo ruke“ i Erste banke. „Čitanja NJE“ organizirana su i provedena tri puta u Zagrebu, u Rijeci, Karlovcu, Varaždinu i Bjelovaru.

Voditeljica projekta: Marija Kolb

Povezane objave