Umjetnička organizacija

Kotar teatar

Kotar teatar jedino je profesionalno kazalište u regiji Gorski kotar, a djeluje kroz pripremanje, organizaciju i izvođenje glazbeno-scenskih djela, kazališnih predstava, festivala, filmskih uradaka, multimedijalnih performansa, kreativnih radionica te umjetničkih rezidencija.

Umjetnička organizacija Kotar teatar osnovana je 2012. godine od strane profesionalnih glumca s ciljem proizvodnje i distribucije kulturnih programa u Regiji, a u kratkom vremenskom roku ostvarila je podršku relevantnih kulturnih institucija na državnom, županijskom i gradskom nivou.

Za postignuća u kulturnom sektoru Kotar teatar nagrađen je godišnjom Nagradom Grada Delnice 2016. godine.

MISIJA I CILJEVI DJELOVANJA

        Ostvarivanje prava regionalnog stanovništva na kulturni sadržaj i aktivnu participaciju u kulturnim procesima, u skladu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (1948.)

        Poticanje lokalne, regionalne i međunarodne suradnje samostalnih umjetnika, nezavisnih organizacija i institucionalnih partnera

        Doprinos decentralizaciji produkcije i distribucije  kulturnog sadržaja na državnom nivou u suradnji s udrugama civilnoga društva i JLS-ova iz Gorskog kotara, Primorsko-goranske županije, preostalog teritorija RH i međunarodnim partnerima

        Produbljivanje suradnje s postojećom publikom i razvoj programa u cilju stvaranja nove publike na nacionalnom i Europskom nivou

•     Proizvodnja interdisciplinarnih kulturnih sadržaja

KOTARTEATAR U BROJKAMA

        7 multimedijskih festivala Kotar FEST!

        Prikazano više od 80 kazališnih predstava u Delnicama i Gorskom kotaru

        Otvorenje Kazališne scene Pero Kvrgić u Delnicama (2016.)

        5 premijera kazališnih predstava u samostalnoj produkciji ili koprodukcijskoj suradnji

        6 kazališnih sezona u Delnicama i Gorskom kotaru

        38 interdisciplinarnih umjetničkih radionica i tečajeva

        15 glazbenih događanja

        13 filmskih projekcija

        Produkcija projekta 6 glumica traži autora

        2016. godišnja nagrada Grada Delnica

       Otvorenje prvog virtualnog kazališta na svijetu u suradnji s Tigar teatrom (Virtualno kazalište PROMJENA-VKP) 

ČLANOVI TIMA

Umjetnički direktor

idejni je pokretač osnivanja kazališta i festivala u Gorskom kotaru. Zahvaljujući svojim obiteljskim korijenima koji dolaze iz pitoresknog sela Kuželj, nakon glumačke i produkcijske karijere u različitim institucijama okupio je tim istomišljenika te 2012. godine osnovao Kotar teatar s Marijom Kolb, Silvijem Vovkom i brojnim vanjskim suradnicima.
Diplomirao je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, smjer gluma i lutkarstvo (2008.) i magistrirao pri The Commedia school u Kopenhagenu (2016.) Ostvario je preko dvadeset uloga u domaćoj kazališnoj produkciji te djeluje kao producent i koordinator brojnih projekata u kulturi poput programa Susjedstva Delnice u sklopu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Voditelj je brojnih glumačkih radionica posvećenih fizičkom teatru i stilovima u komediji. U Kotar teatru uz generalno poslovanje organizacije obnaša dužnost umjetničkog voditelja, direktor je Kotar FEST!a i voditelj dramskog studija “Marija Golub”. Jedan je od ukupno osamnaest angažiranih europskih umjetnika u projektu “Centriphery” http://www.centriphery.eu/index.php/project/matija-kezele/. Status samostalnog umjetnika pri Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika priznat mu je 2013. godine.

Suosnivačica

glumica i producentica, suosnivačica Kotar teatra i zamjenica umjetničkog voditelja u razdoblju od 2012. do 2020. godine, voditeljica pojedinih projekata i suorganizatorica Kotar FEST!a. Glumu i lutkarstvo pri Umjetničkoj akademiji u Osijeku diplomirala je 2008. godine. Diplomski studij Produkcije (Scenske i izvedbene umjetnosti) pri Akademiji dramske umjetnosti diplomirala je 2018.Do sada je ostvarila gotovo trideset uloga u nacionalnim, gradskim i neovisnim kazalištima za što je nagrađena strukovnim među kojima se izdvajaju dvije Nagrade hrvatskog glumišta.Status samostalne umjetnice priznat joj je 2012. godine. Od 2009. redovito surađuje s Hrvatskom radiotelevizijom (Dječji i obrazovni program, Dramski program hrvatskog radija) Od 2014. do danas na Fakultetu za film i scenske umjetnosti pri Međunarodnom Sveučilištu Libertas radi kao umjetnička suradnica na kolegijima Gluma i Scenski pokret.

Producentica

producentica Kotar FEST! – a, voditeljica pojedinih projekata, koordinatorica programa i odnosa s javnošću. Diplomirala kao ekonomist za turizam, na Ekonomskom fakultetu 2008 godine. Dodatno se usavršavala kroz niz prodajnih i komunikacijskih seminara i radionica te škole stranih jezika (njemački i talijanski). U proteklih 15 godina radnog iskustva, prošla je kroz razne kompanije te neprofitne organizacije (od kojih je neke osnovala i vodila) u funkciji prodaje, marketinga, odnosa s javnošću ili projektnog managementa. Pripremila je i sudjelovala u provedbi nekoliko EU projekata, u domeni kulture i obrazovanja te poduzetništva.

Tehnički voditelj

Završio je Prirodnu i Grafičku školu u Rijeci, a radno iskustvo stekao je kao analitički kemičar u biotehnološkim tvrtkama. Kemija i prirodoslovne znanosti oduvijek su ga zanimale, a stjecanjem znanja u mikrobiologiji došao je do ideje osnivanja Hrvatskog mikroskopijskog društva “Marjan” gdje vrši funkciju predsjednika izvršnog odbora. Stekao je dodatna znanja usavršavajući se na polju psihološke pomoći u udruzi “Potencijal” te je završio dvogodišnju edukaciju robotike u Rijeci. U Kotar teatru djeluje kao stalni vanjski suradnik na poziciji tehničkog voditelja gostujućih predstava od 2019. godine, a okušao se i kao asistent u produkciji predstave “Čovjek koji se bojao zaspati”. Sudjeluje u strateškom planiranju Kotar teatra te kao novi pridruženi član organizacijskog tima značajno doprinosi razvoju djelovanja na lokalnom i regionalnom nivou.

Stalni vanjski suradnik za tehniku

informatičar, dizajner i suorganizator Kotar FEST!a. Diplomirao je na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Ima radnog iskustva kao administrator, grafički dizajner, serviser, a trenutno radi kao informatički operater u maloj zagrebačkoj startup firmi. Sudjeluje kao dizajner i 3D modeler na nekoliko projekata.

Stalni vanjski suradnik za dizajn

grafički dizajner diplomirao na Tehničkom Veleučilištu u Zagrebu 2008. godine. Iza sebe ima mnoštvo ostvarenih projekata i višegodišnjeg iskustva na području grafičkog dizajna. Trenutno je zaposlen u jednom digitalnom studiju / tiskari, a djeluje i kao samostalni dizajner. Pasionirani alpinist, planinar, sportski penjač, biciklist i trkač 🙂

Stalna vanjska suradnica

likovna umjetnica, suorganizatorica Kotar FEST!a, voditeljica pojedinih projekata i umjetničkih radionica Kotar teatra. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnost u Zagrebu, Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina, smjer slikarstvo, s najvećom pohvalom (summa cum laude). Bavi se restauriranjem i konzerviranjem umjetnina na različitim nosiocima. Godine 2018.položila državni stručni ispit za temeljno stručno zvanje. Redovna je članica Hrvatskog restauratorskog društva (HRD), kao i članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

Više godina izlaže na brojnim skupnim izložbama, a godine 2018 izlaže na prvoj samostalnoj izložbi u Galeriji Šira. Ima višegodišnje iskustvo u vođenju likovnih radionicaa za djecu i odrasle (Atelier Sellier, Kotar studio, Prostor imaginacije, Igraonica Iznad oblaka, Infoshop Knjižnica Pippilota).Uz svoju profesiju gaji i ljubav prema pokretu, bilo u obliku plesa, yoge, capoeire, acroyoge ili funambule-a (hod po žici).

Stalni vanjski suradnik

Magistar je umjetnosti, filozof i pisac. Vlasnik je i voditelj umjetničkog ateliera “Damjan Kovač” u Prezidu. Do sada je izlagao radove u Rusiji, Americi, Japanu i drugim zemljama Europe. Voditelj je i volonter zavičajnog muzeja i zbirke Prezid, zavičajnog muzeja Čabar i galerije „Vilim Svečnjak“ Čabar. Član je ALUMNI kluba akademije APURI i član upravnog odbora Claustra Alpium Iuliarum. Autor je knjiga: “Prezid Kronike” i “Razdoblje tame”. Suradnju s Kotar teatrom započinje na projektu “Čovjek koji se bojao zaspati” kao jedan od kreatora scenografije.

Stalni vanjski suradnik

Bavi se ilustracijom, kiparstvom i land-artom, te ˝izlaže˝ na šumskim prostorima na području Lokava gdje živi i radi. 2011. godine završio je preddiplomski studij pri Akademiji primijenjenih umjetnosti i upisao diplomski studij likovne pedagogije kojeg završava 2013. Tijekom studija izlaže na brojnim grupnim izložbama, sudjelovao je u idejnim rješenjima i u izradi scenografije u predstavama kao što su “Iz života kukaca Kazališne” radionice Malik, “Duhi”, Dramske kumpanije Katedre čakavskog sabora Kostrena. Kao diplomski rad postavio je scenografiju za predstavu “Djevojčak u vještičjem vrtlogu” u produkciji Kazališne radionice Malik (Zajc i Malik: mladi za mlade). Surađuje sa općinama i udrugama Gorskog kotara u realizaciji prostornih i vizualnih rješenja. Suradnju s Kotar teatrom započinje na projektu “Čovjek koji se bojao zaspati” kao jedan od kreatora scenografije.

Stalna vanjska suradnica za kostimografiju

Završila je Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, smjer industrijski dizajn tekstila i odjeće. Tijekom studija sudjeluje na brojnim izložbama studentskih radova, a dobitnica je dekanove i rektorove nagrade. Tijekom studija bavila se znanstveno-istraživačkim radom, imala brojne izložbe te radila u tvrtci koja se bavi prodajom softverskih programa namijenjenih tekstilnoj industriji. 2012. stječe diplomu magistre inženjerke tekstilne tehnologije i inženjerstva industrijskog dizajna odjeće. 2016. otvara svoj obrt “Adriana Rajčić design” i pokreće liniju unikatne odjeće. Suradnju s Kotar teatrom započinje na projektu “Čovjek koji se bojao zaspati” kao izvršna kreatorica kostima.

Stalni vanjski suradnik

Damir je po struci inženjer medicinske radiologije, a zaljubljenik je u glazbu od malih nogu. U Kotar teatar dolazi kao pojačanje u tehničkom vođenju pojedinih predstava ali i kao glazbeno pojačanje organizacije. Do sada je svirao u nekoliko bendova, pratio pjevače u live nastupima, a trenutno svira klavijature u bendu “A je to”. Suradnju s Kotar teatrom započeo je kao tehnički voditelj predstave “Čovjek koji se bojao zaspati” i kao voditelj scenske rasvjete u predstavi “I’Lujzijana magic show”.

Suosnivač Kotar teatra

Diplomirao glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2010. godine, dvije godine nakon priznat mu je status samostalnog umjetnika. Dio karijere provodi kao  umjetnički asistent na ADU Zagreb, a od 2015. godine član je ansambla Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Ostvaruje uloge u većini zagrebačkih kazališta, Puli, Dubrovniku i Sisku. Snima na radiju, televiziji i filmu, a od 2011. godine djeluje kao dramski pedagog u zagrebačkoj XV. gimnaziji.