Lektira na 100 načina

Lektira na 100 načina interaktivan je interdisciplinarni projekt autora Matije Kezele koji približava lektirne naslove učenicima osnovnih i srednjih škola. Obvezna lektira nije omiljena tema učenika, a ovim projektom Kotar teatar u suradnji s Gradskom knjižnicom Janet Majnarich provodi program koji iz kazališnog kuta približava lektirne naslove učenicima Srednje škole u Delnicama.

Projekt je prepoznat od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije, a u lipnju 2023. godine predstavljen je u stručnog vijeća srednjoškolskih knjižničara Primorsko-goranske županije.

PROGRAM RADIONICA:

„Hamlet na Omlet“ – radionica je koja se odvija u dvije tematske cjeline; obradom tragedije Hamlet koristeći se zakonitostima teatra predmeta i interaktivni djelom u kojem učenici stvaraju autorske radove inspirirani tekstom, situacijama i likovima iz Hamleta. Uz obradu tragedije uz pomoć predmeta polaznici sudjeluju u interaktivnom kvizu te osmišljavaju biografije likova iz pozicije da likovi iz drame žive u sadašnjosti.

„Gospoda“ Glembajevi – u sklopu ove radionice učenici sami igraju likove iz drame te prolaze kroz radnju u prostoru knjižnice koja postaje mjesto radnje, odnosno kuća gospoda Glembajevih. Igrajući likove učenicima se približava način memoriranja likova i radnje teksta kroz osobe i situacije koje su im poznate iz svakodnevnog života.

Werther u digitalno doba – radio drama kao relativno zapostavljen i „zastarjeli“ izvedbeni stil, osobito kod mlađeg uzrasta na inovativan način približava ovo književno remek djelo današnjim srednjoškolcima. U fokusu radionice osjećaj je odbijanja i neshvaćenosti baš kao što ju je osjećao Werthera i koji su uzroci sličnih osjećaja kod današnje mladeži. Umjesto pisama polaznici će se služiti porukama i glasovnim porukama te kreirati Werthera koji pronalazi izlaz iz svoje patnje i umjesto tragičnog lika postaje junak.

Preobražaj u teatru sijena – tko je Gregor Samsa i zašto se jednog jutra probudio u tijelu kukca? Kroz tehnike pripovijedanja u teatru sjena polaznici radionice otkrivaju značenje preobražaja i stvaranjem novih, vlastitih narativa platno koriste kao pozornicu za pričanje novih varijanti ovog književnog komada. Što bi se desilo da se Gregor pretvorio u slona i koje bi značenje bilo kada bi književno djelo krenulo od slona umjesto kukca?

Povezane objave