Dan Pere Kvrgića

U prepunoj dvorani Kulturnog doma u Moravicama održan prvi Dan Pere Kvrgića

U čast Pere Kvrgića, doajena hrvatskog glumišta koji je ostavio neizbrisiv trag na Hrvatsku kulturu i umjetnost održan je Dan Pere Kvrgića u petak 1. prosinca 2023. godine.

U sklopu programa prikazane su dvije predstave i to „Potraga za Frankopanskim blagom“ u izvedbi Kotar teatra i Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca i „Pračovjek“ u izvedbi Zakon teatra. Prisutnima se obratio Matija Kezele, ravnatelj Kotar teatra ističući kako je ovo uspješan početak suradnje ovog jedinog profesionalnog kazališta u Gorskom kotaru i Mjesnog odbora Moravice jer su oba aktera već kroz otvaranje Kazališne scene Pero Kvrgić u Delnicama i postavljanjem Spomen ploče u Moravicama jasno dali do znanja da neće odustati od obilježavanja počasti Peri Kvrgiću koji je svojim predanim radom i ljubavi prema Gorskom kotaru zadužio ovaj kraj.

Uz prepunu dvoranu na jutarnjoj i večernjoj predstavi prisutnima su se obratili Milan Mamula, predsjednik Mjesnog odbora Moravice i Đorđe Busić, dogradonačelnik Grada Vrbovskog koji su izrazili veliku želju da ova manifestacija već iduće godine preraste tradicionalno događanje koja će u Moravicama u više dana okupiti brojne entuzijaste i zaljubljenike u izvedbenu umjetnost. Predsjednik MO Moravice Milan Mamula istaknuo je kako je cijela ideja potaknuta od samih mještana Moravica, a Mjesni odbor Moravice i Kotar teatar su u zajedničkoj organizaciji uspjeli realizirati prvi dan Pere Kvrgića u Moravicama. Organizatori su zahvalili i Ani Kvrgić, bez čije podrške ovakav dan ne bi imao smisla. Dječji osmjesi su nam najveća nagrada koju smo mogli poželjeti. Činjenica da se o održanim predstavama razgovara i nekoliko dana nakon održavanja ovog događaja je najbolji pokazatelj koliko su svi prisutni zadovoljni ponuđenim programom. Brojke od ukupno oko 250 posjetitelja od najmlađih do najstarijih sumještana su respektabilne i nadamo se da će ovaj dan u budućnosti samo rasti i nastaviti se razvijati na zadovoljstvo svih uključenih u organizaciju kao i mještana Moravica i Gorskog kotara.

Povezane objave