Goranski zbor Prigovaratelja

Projekt u suradnji s lokalnom zajednicom – Produkcijom i distribucijom globalno poznatog Zbora Prigovaratelja (eng. Complaints choir) Kotar teatar postat će djelom međunarodne zajednice u kojoj zborovi prigovaratelja funkcioniraju u glavnim gradovima ili na njihovoj periferiji.

Zbor Prigovaratelja glazbeni je projekt koji stanovnicima regije otvara mogućnost da izraze svoje probleme u kreativnom i demokratskom okruženju, a rad sa zajednicom usmjeren je na poticanje sudionika da se žale ali i pronađu ideje kako poboljšati život u zajednici. Za Japance vrijeme provedeno smijući se vrijeme je provedeno s bogovima, Kinezima je dan bez smijeha izgubljen dan, a mi smo se kao društvo, u okolnostima u kojem živimo prestali smijati. Služeći se autoironijom i satirom kao izvedbenim alatima Kotar teatar ovim projektom doprinosi aktivnom životu starijih stanovnika regije koji čine i većinu populacije, a provedbeno predstavlja još jedan interdisciplinarni i međugeneracijski projekt koji sprječava usamljenost, daje podršku ranjivim skupinama u provedbi programa suvremenih umjetničkih praksi te razvija solidarnost i bolju komunikaciju između institucionalnog i nezavisnog kulturnog sektora.

Utemeljitelji projekta, Tellervo Kalleinen i Oliver Kochta-Kalleinen, koji su nakon velikog interesa za produciranjem zborova prigovaratelja na različitim stranama svijeta projekt odlučili učiniti javno dostupnim definiraju prigovaranje kao “nezadovoljstvo bez djelovanja”, no kako iza većine pritužbi stoji ideja, uvjerenje ili vrijednost kojoj je osoba posvećena. Pritužbe stoga imaju ugrađen potencijal transformativne moći mijenjanja atmosfere života u
lokalnoj zajednici.

U Gorskom kotaru nastaje u produkcijskoj suradnji Kotar teatra, osnovne glazbene škole Ive Tijardovića Delnice, Gradske limene glazbe Delnice, Vokalne skupine “DiM” i Udruge umirovljenika grada Delnica.

Projekt je sufinanciram sredstvima Zaklade Kultura nova.

Povezane objave