Čovjek koji se bojao zaspati

Stoljećima je umjetnost u ljudskom životu imala ulogu duhovnog nadograđivanja kroz kreativni rad na samom sebi u vidu pretakanja vlastitih misli i osjećaja u oblik umjetničkog djela, no u suvremeno doba umjetnički rad se također sve više pretvara u ROBU namijenjenu nekontroliranoj tržišnoj utakmici. Industrijsko multipliciranje umjetničkih djela dovodi do inflacije njihovih vrijednosti te se ona, u konačnici, ne razlikuju od objekata namijenjenih svakodnevnoj uporabi. Njihovim “štancanjem” nestaje individualna vrijednost pojedinog umjetničkog djela koje se tako utapa u moru mediokriteta.

Nastao iz kazališne tvornice Jacques Lecoqa, Bouffon se koristi ironijom i direktnim obraćanjem publici predstavljajući svojevrsno ogledalo društva, naše najiskrenije strahove i našu najveću licemjernost. Bouffon ismijava ono što je ljudski rod postao, no ON za razliku od klauna, ne podliježe uobičajenim sociološkim i izvedbenim normama, prikazujući tako ljudsku nemogućnost opstanka u svijetu.

Tema predstave je problem spavanja kao posljedica preopterećenosti koje društvo, ali i sam pojedinac, svaljuje na svoja leđa. Predstava je nastala u koprodukciji Kotar teatra i Kazališta u Močvari, a donosi u Hrvatskoj nezastupljenu formu kazališnog Bouffona u obliku monodrame. Praizvedba teksta održana je u Delnicama 17. listopada, a zagrebačka premijera u klubu Močvara 24. studenoga 2019. godine. 

AUTORSKI TIM PREDSTAVE

Ideja, tekst, režija i izvedba: Matija Kezele

Dramaturgija: Mario Kovač

Scenografija: Matija Kezele, Damjan Kovač i Marko Burić

Kostimografija: Matija Kezele i Adriana Rajčić 

Produkcija: Kotar teatar & Kazalište u Močvari

Tehnički voditelj: Kristian Moguš

NAJAVE:

https://www.jutarnji.hr/kultura/kazaliste/covjek-koji-se-bojao-zaspati-u-mocvari-u-nedjelju-jedinstvena-komedija-u-formi-bouffona-koja-obraduje-svima-nam-poznati-fenomen-nesanice/9641353/
https://100posto.jutarnji.hr/scena/talentirani-dramski-umjetnik-u-novom-projektu-razotkrio-licemjerje-i-apsurdnost-danasnjeg-hrvatskog-drustva

Ostale predstave

Članovi i stalni vanjski suradnici Kotar teatra specijalizirali su se u sektorima kazališne i likovne umjetnosti, produkcije, organizacije, marketinga, odnosa s javnošću, menadžmenta i dizajna te tvore čvrsti i uhodani tim praktičara u području kulturnih i kreativnih industrija s posebnim fokusom na scenske i izvedbene umjetnosti.
Copyright ©2021. Kotar Teatar